Läslovet – klok som en bok, blogg eller seriestrip.

De flesta känner till att höstlovet numera kallas för läslovet. Målet med namnbytet är att uppmuntra barn och ungdomar att läsa mer. Och det finns många olika ingångar till läsandet. Ofta handlar det såklart om böcker – men en blogg, seriestrip eller låttext kan ju faktiskt skapa lika mycket läslust. Högläsning tillsammans med hela familjen eller ensam med en god bok – nedan listar vi fyra läslovstips för olika åldrar.

Fantasty för de yngsta
3–6 år.
Bättre än världens bästa bok är en fantastisk berättelse om magi, fantasi och bortglömda trollkarlar. Och om en liten flicka som ger sig ut på stora äventyr och tar sig an omöjliga uppdrag. Boken är skriven på rim och har väldigt vackra illustrationer.

Klassiker i ny tappning
6–9 år. Och alla andra som gillar serier.
Astrid Lindgrens klassiker om rövardottern Ronja finns nu också som seriealbum. I de fyra albumen får vi följa Ronja och Birk när de hoppar över Helvetesgapet, möter vildvittror och bor i Björngrottan. Ett nytt och spännande sätt att läsa Ronja Rövardotter på.

Nytt fall för Lasse och Maja
6–9 år.
Greve von Farsen har ett fantastiskt affärserbjudande till Vallebyborna. Han lovar dem stor utdelning, bara de satsar lite pengar… Slottsmysteriet är den senaste boken i serien om detektiv-duon Lasse och Maja. Det här är ett lättläst – men inte lättlöst – mysterium!

Gripande vänskapsskildring
12–15 år.
Godnatt Mister Tom utspelar sig under andra världskriget. Willie evakueras från London och hamnar på engelska landsbygden, hos den gamla enstöringen Tom. En stark vänskap växer fram dem emellan, men allt förändras när Willies mamma vill att han ska komma hem igen.