Parkering, frågor och svar

Vanliga frågor och svar gällande parkering på Frölunda Torg.

1. Vad innebär Frölunda Torgs nya parkeringssystem?

Det är ett enkelt parkeringssystem där du inte riskerar p-bot, så länge du står i parkeringsrutorna. Det fungerar ungefär som trängselskatten, när du åker in på någon av våra parkeringar registreras ditt registreringsnummer av en kamera och din parkering startar. En annan kamera registrerar när du åker ut från parkeringen och då avslutas din parkering.
Det bästa med systemet är att du aldrig behöver oroa dig för parkeringsböter. Du behöver inte passa någon p-skiva eller tid, utan kan uträtta dina ärenden i köpcentret i lugn och ro. 

2. Hur länge får jag parkera? 

Det är 3 timmars gratis parkering per dygn. Därefter kostar parkeringen 30 kr per timme.  
Har du stått parkerad mindre än 3 timmar är det bara att köra ut från parkeringen.  

3. Hur betalar jag? 

Du betalar alltid i efterskott! Det finns tre olika betalningsalternativ: 
• Betalautomat – Betala med kort i betalautomaten när du lämnar parkeringen. Betalautomaterna hittar du på parkeringsfälten.  
• Betala i efterhand – Betala i efterhand med kort inom 72 timmar på betala.apcoa.se
• Faktura – Om du stannar längre än dina 3 gratis timmar och väljer att åka in och ut från parkeringen utan att göra något av ovan alternativen skickas en faktura till fordonsägaren. En fakturaavgift tillkommer på 50 kr. 

4. Jag vill betala inom 72 timmar i efterskott med betalkort, hur gör jag? 

Gå in på betala.apcoa.se och skriv in ditt registreringsnummer. Där får du fram information om de obetalda parkeringarna för din bil inom de senaste 72 timmarna. Kortbetalningen sker säkert och krypterat via 3C som är ledande på marknaden inom e-handel och kortbetalningar. 

5. Är du osäker på hur länge du har stått parkerad? 

Har du stått parkerad under 3 timmar kan du bara åka ut, annars betalar du för tiden över 3 timmar. Om du knappar in ditt registreringsnummer i betalautomaten kan du se hur länge du har stått parkerad och om du har ett belopp att betala.

6. Hur fungerar det om jag har en företagsbil? 

Vid betalning via betala.apcoa.se kan du om du så önskar registrera ditt företagskort eller kontokort. Då kommer alla framtida parkeringsavgifter debiteras det registrerade kortet. Kortet kan ändras närsomhelst om så skulle önskas.  

7. Hur fungerar det om jag hyr en bil på tex. Europcar

Om du leasar en bil så faktureras det företag som äger bilen och de i sin tur brukar debitera den som hyrt bilen. Besöker du Frölunda Torg med hyrbilen kan du betala avgiften direkt i betalautomaten, eller betala din avgift online inom 72 timmar på betala.apcoa.se 

8. Hur mycket är fakturaavgiften på? 

50 kr.

9. Vad tar kameran bild på? 

Foto tas på registreringsskylt samt fyrfärgsfoto på bil för att kunna avgöra om någon använder en stulen registreringsskylt. Ingenting annat runtomkring.

10. Hur fungerar registreringen och hur länge sparas informationen om min parkering? 

När du kör in och ut på parkeringen registrerar kamerorna din bils registreringsnummer och mäter av hur länge din bil varit parkerad. 

·       Park & Go är godkänt av Länsstyrelsen och Datainspektionen och nyttjas samt införs på flera platser i Sverige. Park & Go syftar inte till att övervaka fordon och människor. Park & Go syftar till att erbjuda en enklare, smidigare och mer kundfokuserad parkeringslösning.

·       Regler och förutsättningar för att använda parkeringen är väl anslagna och synliga vid varje infart.

·       Ett fordon som åker in på parkeringen är synligt i Apcoas system på samma sätt som att fordonet är synligt fysiskt på platsen. Apcoa har en fri period på 10 minuter, vilket innebär att bilar som åker in och ut inom ett tidsintervall på 10 minuter enbart syns i systemet under dessa 10 minuter.

·       Ett fordon som har en skuld (dvs. har parkerat längre tid än de 3 fria timmarna) är synligt i Apcoassystem fram till dess att betalning för parkering är genomförd, antingen på plats vid betalautomaten eller via webben betala.apcoa.se. Efter 72 timmar försvinner fordonet ur systemet oavsett om betalning är genomförd eller inte, då en faktura istället skickas till fordonets ägare på det utestående beloppet.

·       När betalning är genomförd försvinner fordonet ur Apcoas system. Har parkeringen varat kortare tid än 3 timmar försvinner fordonet ur Apcoas system i samband med att fordonet lämnar parkeringen.

·       Bilar som aktivt hyr plats eller har parkeringstillstånd och har registrerat sina registreringsnummer i Apcoas serviceportal är inte synliga i Apcoas system. 

·       Vill du av någon anledning att fordonet inte skall gå att finna i systemet så rekommenderas funktionen ”FÖRSKOTTSBETALNING”. Följ instruktionerna på betalautomaterna eller hör av dig direkt till Apcoa på 08-556 306 70 eller info@apcoa.se för mer information om hur du går till väga.

11. Om jag kör någon annans bil, vem får fakturan? 

Fakturan skickas till fordonets ägare. 

12. Hur fungerar det med utländskregistrerade bilar? 

Systemet läser in alla länders registreringsnummer.

13. Jag kör motorcykel, behöver jag betala för parkeringen? 

Alla registreringsnummer som blir avlästa får betala parkering inklusive motorcyklar och mopeder. Det sitter kameror som läser av även bakskylten om det bara finns en nummerskylt bak. 

14. Jag behöver kvitto för min parkering, vart kan jag vända mig?

Behöver du kvitto i efterhand kontaktar du vår parkeringsleverantör APCOA på 08-556 306 70 eller info@apcoa.se

15. Måste man checka ut vid betalautomaten även när parkeringen understiger 3 timmar eller är det bara att köra ut?

Har du stått parkerad under 3 timmar kan du bara åka ut. Om du knappar in ditt registreringsnummer i betalautomaten kan du se hur länge du har stått parkerad och om du har ett belopp att betala.