Fritidsbanken

 

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar.

Alla kan låna och allt är gratis!

2013 öppnades den första Fritidsbanken i Deje i Forshaga kommun, tre mil norr om Karlstad. Det var diakonen Carina Haak som kom på idén och i ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett Öppnare Värmland förverkligades idén. Nu, liksom då, drivs den av ideella på kvällstid och fungerar dagtid som en praktikplats för personer som behöver arbetsträna.

På kort tid har vi gått från en enskild Fritidsbank till väldigt många. Visionen, att det ska finnas (minst) en Fritidsbank i varje kommun, är inte längre en utopi. Man kan dra paralleller till kommunbibliotekens framväxt under början av 1900-talet. Genom dem ökade människors tillgång till kultur och kunskap. På samma sätt vill vi bidra till att ge människor tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa.

Vem/vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut från kommun till kommun. Oftast är det en sammanslutning av intressenter såsom lokala idrottsföreningar, kommunen, Svenska Kyrkan och andra organisationer.

Är man intresserad av att starta sin egen Fritidsbank så är vi gärna behjälpliga. Vill man vara en del av Fritidsbankskonceptet finns det tre viktiga regler:

  • Alla får låna
    • Allt är gratis
    • Fokus på miljö

Det ska inte kosta pengar att låna, vi har ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.

De flesta artiklarna är skänkta. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar och människor blir väldigt glada när de kan skänka sakerna vidare. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok.

 

Utmärkelser

Årets initiativ, ideella sektorns pris för sociala insatser 2016
Priset delades ut av Forum – Idéburna organisationer med social inriktning, IBM och Vinnova på Civilsamhällesgalan i december 2016. ”Lösningen är via sin starka förankring och integration med övriga civilsamhället ett inspirerande exempel på kollaborativ ekonomi” (Utdrag ur juryns motivering)

Svenska Barnidrottspriset 2015
Svenska Barnidrottspriset delades ut av Nätverket Svensk barn- och ungdomsidrott på Diamond League-galan på Stockholms Stadion 2015. ”Fritidsbanken har tagit tillvara på barnidrottens grundsten att alla ska ha samma möjlighet till lek och idrott. Genom sitt unika system där alla utrustning finns till låns ges alla samma förutsättning och möjlighet att delta.” (Utdrag ur juryns motivering)

Miljönär 2015
Fritidsbanken är certifierad Miljönär sedan 2015. Bakom miljömärkningen står Avfall Sverige och den ska uppmärksamma alla som på något sätt minskar avfallet genom sin verksamhet.

Återvinningsgalans Hederspris 2013
Fritidsbanken tilldelades ett hederspris på den nationella Återvinningsgalan på Nalen i Stockholm av Avfall Sverige, för den innovativa idén kring konceptet Fritidsbanken.

 

Hitta butiken

Klicka här för att ta del av vår shoppingguide och hitta verksamheten du söker.
På plats kan du ta hjälp av våra 13 informationstavlor.


Presentkort

Tar inte emot presentkort

Öppettider

Öppet: Vardagar kl.10-18, Lördagar kl.12-16.
Söndagar och röda dagar stängt.