Hej Självbild!

Många av oss, och särskilt yngre, blir allt mer påverkade av ideal och trender i sociala medier. Det finns en stark förväntan om hur en ska se ut och vad en ska vara – och influenserna bär vi med oss i vår ficka varje dag.

 

Hej Självbild! är en reaktion på detta. Absolut är det härligt att klä upp sig och vilja göra sig fin – men det finns inga rätt eller fel. Möjligheten och lusten att uttrycka sig genom sitt utseende ska få vara fri. Det är dags att sätta jaget före idealet!

Föreläsare

Eventschema och information

Bänka dig, ta en kaffe och en funderare. Vi duger som vi är. 

Under initiativets veckor kommer kända och kunniga föreläsare att prata om självbild, ideal och psykiskt mående. Föreläsningarna är gratis och öppna för alla. Du hittar dem på stora scen i Centralhallen på nedan tider. Missa heller inte aktiviteterna med några av samhällets viktigaste aktörer inom psykisk hälsa och ungas mående.   

 

25 mars kl. 14–15: Frida Boisen, programledare, journalist och författare uppvuxen i Frölunda bjuder på en viktig och energifylld föreläsning om sociala mediers himmel och helvete.

 

28 mars kl. 15-19: Ungdomsmottagningen Väst informerar om sin verksamhet och bjuder in till pyssel- och spelstund. 

 

1–2 april kl. 12–16: Suicide Zero berättar om sin livsviktiga verksamhet. De säljer sina armband till förmån för självmordsprevention och besökare är välkomna att hjälpa till att pärla på plats.

 

15 april kl. 14–15: Karoline Pettersson, legitimerad dietist, föreläsare och coach, berättar om sin resa från allvarlig sjukdom till balans och hälsa, och om hur sociala medier både kan påverka oss negativt men också vara en kanal där man finner hjälp och en väg framåt.

 

25 april kl. 15-19: Ungdomsmottagningen Väst informerar om sin verksamhet och bjuder in till pyssel- och spelstund. 

 

26–27 april kl. 15–18: Ungdomens Hus – 1200 kvadrat håller tillsammans med Demokratigruppen i diskussioner och aktiviteter på ämnet psykisk hälsa.

 

29 april kl. 13.30–14.30: Erik Galli och Frida Söderlund i ett publikt samtal om influencerbranschen och utseendefixering i sociala medier. Samtalet tar avstamp i bägge deras uppmärksammade dokumentärserier i SVT – Erik Gallis “Under kniven” och Frida Söderlunds “Priset vi betalar”. 

 

Följ gärna Frölunda Torg på Instagram och Facebook – där håller du lättast koll på allt viktigt och roligt som händer! 

Frågor och svar om Hej Självbild!

Varför gör Frölunda Torg kommunikation om självbild? Vad har det med ett köpcentrum att göra? 

Frölunda Torg är en plats med aktörer som i mångt och mycket behöver hålla sig ajour med samhälle och nutid. Vi är en naturlig mötesplats och en källa till intryck, inspiration och påverkan – något vi vill förvalta. Inte minst genom social hållbarhet.

 

Till grund för initiativet Hej Självbild! skickades en enkät ut, där högstadie- och gymnasieelever i Frölunda Torgs närområde fick besvara ett 20-tal frågor rörande sociala medier och de känslor som kommer med ett frekvent användande. Syftet var lokal förankring, att säkerställa att kommunikationen behövdes inte bara på det stora hela – utan på vår hemmaplan. De 266 inkomna svaren gav oss den bekräftelse vi behöver, att det finns relevans i frågan och skillnad att göra här i Frölunda.

 

Ni gör ju reklam i sociala medier, om de är problemet – varför gynnar ni dem då?

Vi är varken först eller sist med att vilja bryta det digitala bruset av orimliga krav och ideal. Redan innan teknikens framfart brottades samhället med samma problem. Sociala medier har dock skruvat upp närvaron av influenser av alla de sorter – vilket i sig också gör plattformen till ett utmärkt forum för att nå brett med budskap om självacceptans och självuppskattning. Det handlar om att vi i grunden behöver förändra hur vi ser på oss själva och vår omvärld – inte om att sociala medier är roten till problemet. 

 

Måste en verkligen älska sig själv, sätter inte det press på människor?

Det finns många faktorer i livet som vi är okej med, men som vi inte älskar. Frölunda Torg står inte bakom någon press om att en måste älska sig själv. Däremot är självacceptans, att känna att en är okej och duger som en är, något att sträva efter. Kanske lyckas en nu, senare, eller bara ibland men vi är alla mänskliga och ska göra vårt yttersta för att möta oss själva – och andra – med förståelse och acceptans.

 

Är det verkligen sunt att förespråka alla typer av kroppar, ohälsosam fetma är till exempel skadlig?

Ingen utan behörighet och uppdrag bör ta sig rätten att uttala sig om någon annans hälsa. Att tycka illa om eller se ned på sig själv är aldrig en rekommenderad väg att gå – oavsett om fysisk förändring skulle vara nödvändig eller ej. 

 

På Frölunda Torg finns skönhetssalonger och andra verksamheter som kan ses som bidragande till problemet – hur går det ihop? 

Det finns såklart inget ont i att exempelvis vilja klä upp sig, investera i sitt utseende eller ha fina saker men det blir lätt problematiskt när ideal satta av samhället kommer för nära identitet och person. Trender och mode är inspiration, inte regler. Vi förespråkar valfriheten och jobbar löpande med att erbjuda ett brett, inkluderande utbud för våra besökare.

Behöver du prata med någon?

Ibland behöver en prata med någon om hur en mår. Det är inget konstigt och du är aldrig ensam om det. Här är ett axplock av kunniga organisationer du kan kontakta. 

 

BRIS – den nationella stödlinjen för personer under 18 år som behöver hjälp eller samtalsstöd av kurator. Öppet dygnet runt. Du är anonym.
Telefon: 116 111
Chatt och mail via bris.se

 

Livslinjen – för personer mellan 16–25 som vill chatta med vuxna när livet känns jobbigt. Chatt öppen sön–tors kl. 19–24 via mind.se

 

Föräldralinjen – för vuxna som är oroliga för barn i sin närhet.
Telefon: 020-85 20 00
Öppen mån–fre kl. 10–15 helgfria vardagar och tors kl. 19–21.

 

Ätstörningslinjen – för dig som är drabbad av en ätstörning.
Telefon: 020–20 80 18
Telefontider: se friskfri.se

 

Närståendelinjen – för dig som står nära någon med ätstörning.
Telefon: 0200–125 085
Telefontider: se friskfri.se

 

Omtanken – för milda psykiska besvär ålder 6–18 år samt föräldrastöd.
Besök mottagningen på Frölunda Torg eller på omtanken.se

 

Självmordslinjen – öppen dygnet runt.
Telefon: 90 101
Chatt nås via mind.se